Δευτέρα 12 Νοεμβρίου 2012

NOËL, CHRISTMAS, WEIHNACHTEN, NATALE, РОЖДЕСТВО, NAVIDAD, BOŻE NARODZENIE, ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ!


Οργανώστε ευτυχισμένες γιορτινές στιγμές στην πόλη σας, παρέα με την εταιρεία παραγωγής συγκλονιστικά φαντασμαγορικών χριστουγέννων:
“ΚLEINWTAMATIAMPROSTASTINALITHEIA CO”
και κάνετε κι εσείς τους πολίτες σας να νιώσουν για λίγο 
μικρά Χριστούγεννιάτικα ζόμπι! 


London UK, Χριστούγεννα 2011

Γεννήθηκα σε ένα χωριό, μέσα σε ένα πολύ φτωχό σπίτι, σκέτο ρημάδι, από κάτι γονείς που δεν είχαν καμία ελπίδα και καμιά μοίρα στον ήλιο, άρα κι εγώ ως κληρονόμος τους από πολύ νωρίς κατάλαβα πως καμία ιδιαίτερη τύχη δεν θα'χω σ'αυτόν τον κόσμο.
Έτσι, από πολύ νωρίς έφυγα από το σπίτι και πήγα να δοκιμάσω την τύχη μου σε μία μεγάλη πόλη.
Έφαγα τον τόπο. Πραγματικά έψαξα με όλη μου την πυγμή και την πίστη. Αυτό που με έσωσε όμως, ήταν που είχα καλές γνωριμίες στον υπόκοσμο κι όταν έπεσε γραμμή πως ψάχνω για δουλειά, η αλληλεγγύη των κατατρεγμένων έκανε το θαύμα της. Ζητάνε άτομα σε μια εταιρεία παραγωγής συγκλονιστικά φαντασμαγορικών χριστουγέννων, μου είπανε. Πήγαινε και ρώτα αν έχουν εκεί καμιά δουλειά για σένα.
Από τότε, έγινα υπάλληλος της “ΚLEINWTAMATIAMPROSTASTINALITHEIA Cο.
Θεωρείστε κάπου εδώ πως σας μιλώ ως εκπρόσωπος της άλλης πλευράς.
Ποια είναι η άλλη πλευρά; Η άλλη πλευρά είναι αυτή που ίσως αγνοείτε ότι υπάρχει.
Κι εγώ αποφάσισα επιτέλους να αποκαλύψω τα καλά κρυμμένα μυστικά της ΚLEINWTAMATIAMPROSTASTINALITHEIA Cο, γιατί εγώ δεν ανήκω πια εκεί. Ας πούμε ότι με θεωρούν λιποτάκτη. Και τώρα, τελευταία στιγμή, ίσα που προλαβαίνω δηλαδή, αποφάσισα να σώσω λίγο από το τομάρι μου.

Εμένα το πόστο μου, ήταν στο συνεργείο, στην τεχνική υποστήριξη ας πούμε.
Στην εταιρεία βέβαια, υπήρχε σαφής ιεραρχία. Γενικός διευθυντής, διευθύνων σύμβουλος, διευθυντής πωλήσεων χριστουγέννων, διευθυντής παραγωγής χριστουγέννων, υπέυθυνος οργάνωσης χριστουγέννων, δημιουργικό τμήμα χριστουγέννων, επιμελητής καθαριότητας δυσάρεστων εικόνων, επιμελητής μετάδοσης χαρωπής διάθεσης, σχεδιαστής χριστουγεννιάτικων στολιδιών που προκαλούν εθισμό, υπεύθυνος εξάλειψης τύψεων, καθοδηγητής ανθρώπων σε χριστουγεννιάτικο παροξυσμό, λογιστήριο χριστουγέννων και έπειτα, οι ανειδίκευτοι εργάτες όπως εγώ.
Δουλειά μας ήταν να στήσουμε στην εντέλεια όλο το χριστουγεννιάτικο σκηνικό σαν να είναι πραγματικά έτσι, με έναν τρόπο που όλα θα φαίνονται σε όλους, φυσιολογικά.
Οι πελάτες μας δεν ήθελαν τίποτα άσχημο να χαλάει τη γιορτινή ατμόσφαιρα, ούτε χρειάζονταν συναισθήματα όπως θλίψη, συμπόνοια, ταραχή, συγκίνηση και τύψεις. Χρειάζονταν πλατιά χαμόγελα, αγάπη και ευημερία στον αέρα και πάνω απ' όλα να καταναλώσουν πολύ, υπερβολικά πολύ, για να νιώσουν άνετα και όμορφα με τους άλλους και τους εαυτούς τους.
Αρχικά, έπρεπε να εξαφανίσουμε όλες τις δυσάρεστες εικόνες. Τους άστεγους που κοιμούνται σε εμφανή σημεία όπως παγκάκια, στάσεις λεωφορείων, πεζοδρόμια κλπ, τους σκεπάζαμε καλά με ζεστές κουβέρτες για να μην αναστατώνουν τους γύρω τους με εκδηλώσεις αίσθησης του κρύου και κυρίως για να μην φαίνονται.
Τους ανήμπορους, άπορους ανθρώπους που επετούν για να φάνε και να πάρουν φάρμακα, τους υποσχόμασταν προσωρινή σίτιση και περίθαλψη μέχρι να περάσουν οι γιορτινές μέρες, για να μην ταράζουν τους ενθουσιώδεις περαστικούς με την μίζερη συμπεριφορά τους. Τους άρρωστους, πληγωμένους, φτωχούς, ρακοσυλλέκτες, τρελούς, μόνους και όποιον άλλον θα μπορούσε να προκαλέσει δυστυχία στα μάτια των πελατών μας που ήθελαν απλώς να περάσουν ευτυχισμένα χριστούγεννα, τους ντύναμε, τους βάφαμε και τους μασκαρεύαμε με τρόπο που να μοιάζουν υγιείς και καλοζωισμένοι.
Μετά, μαζέυαμε όλους τους πωλητές, σερβιτόρους, μάγειρους, μουσικούς και όλους αυτούς που η θέση τους και η συμπεριφορά τους μπορούσε να επηρεάσει αρνητικά την απόλυτη διασκέδαση και εξυπηρέτηση των καλών μας πελατών και τους κλειδώναμε σε ειδικές αποθήκες για ανεπαρκές προσωπικό, αφού μετά από έρευνα της ίδιας της εταιρείας, διαπιστώθηκε πως αυτοί οι άνθρωποι νιώθουν: κουρασμένοι, μελαγχολικοί, θυμωμένοι που δουλεύουν για να χαίρονται και να διασκεδάζουν οι άλλοι και τέλος, έλλειψη αγαπημένων προσώπων σε σημείο που η αναπόλησή οικογενειακών στιγμών τους αφαιρεί από τη δουλειά τους.
Τις θέσεις τους έπαιρνε η ομάδα δράσης της εταιρείας με το κωδικό όνομα “κολλημένα χαμόγελα για μια ισχυρή δουλοπρέπεια”, για να αποφύγουμε περιστατικά που θα μπορούσαν να γεμίσουν τα μάτια των πελατών μας που ήθελαν απλώς να περάσουν ευτυχισμένα χριστούγεννα, δυστυχία.
Τέλος, φροντίζαμε όλη η πόλη να στολιστεί και να φαντάζει πλούσια και πληθωρική, λαμπερή και ευχάριστη, πολλά υποσχόμενη, αυτάρκης και περήφανη, γεμάτη χριστουγεννιάτικα αντικείμενα, προϊόντα και δώρα που “σου αλλάζουν τη ζωή, που θέλεις πάση θυσία να αποκτήσεις, να αγοράσεις, να κάνεις δικά σου”.
Οι διευθυντές της εταιρείας, μας έλεγαν ικανοποιημένοι πως οι υπηρεσίες μας αποτελούν λειτούργημα για την κοινωνία και πως έτσι κι αλλιώς, κανένας από τους ανθρώπους που “βγάζαμε από τη μέση” δεν ήξερε τί πάει να πει γιορτή ή χριστούγεννα, πως ούτε καν νοιαζόντουσαν για όλα αυτά τα φαντασμαγορικά πράγματα που φτιάχναμε με τόσους κόπους και πως δεν θα 'πρεπε ούτε κατά διάνοια να νιώθουμε έστω και λίγο αμήχανα για αυτές μας τις πράξεις.

Αυτή λοιπόν ήταν η δουλειά της ΚLEINWTAMATIAMPROSTASTINALITHEIA Cο και κάθε χρόνο είχε τεράστια επιτυχία. Όμως εγώ, πάντα αισθανόμουν πως βρίσκομαι στην άλλη πλευρά. Ποτέ δεν κατάφερα να κάνω χριστούγεννα όπως οι πελάτες μας, αφού εκείνες τις μέρες έτρεχα πάντα για δουλειές της εταιρείας. Ποτέ δεν κατάφερα να γυρίσω πίσω στο χωριό να δω τους δικούς μου και να τους πάω ένα δώρο. Ποτέ δεν αισθάνθηκα χαρά και χριστουγεννιάτικη αισιοδοξία στον αέρα, βοηθώντας την εταιρεία να διαπράξει όλα αυτά τα εγκλήματα εις βάρος αυτών που δεν είχαν δικαίωμα στη γιορτή. Και κάποια στιγμή, λόγω του ότι ποτέ δεν ξέχασα την ταπεινή μου καταγωγή, κατάλαβα πως κι εγώ είμαι ένας απ' αυτούς. Και αποφάσισα να υποβάλλω την παραίτησή μου και να φύγω πάλι πίσω, έτοιμος να δεχτώ κάθε κόστος.
Όμως η ΚLEINWTAMATIAMPROSTASTINALITHEIA CΟ, δεν θα με άφηνε να πάω μακριά γνωρίζοντας τόσα πολλά γι' αυτούς και για το έργο τους. Οι υψηλά ιστάμενοι πάντα φοβόντουσαν ένα πράγμα. Μια μεγάλη εξέγερση των ανθρώπων που ζουν παράλληλα και υπόγεια. Των ανθρώπων που φιμώναμε ή εξαφανίζαμε κάθε χρόνο για το καλό της εταιρείας. Κι εγώ θα μπορούσα πια να αποτελέσω ιδανικό οργανωτή αυτού του κινήματος, με γνώσεις από τα μέσα και με τεχνογνωσία που θα μπορούσε να χτυπήσει στον πυρήνα αυτής της καλοστημένης επιχείρησης.

Σήμερα, σας γράφω μέσα από το “ειδικό κατάστημα κράτησης απόκληρων χριστουγέννων” και αν δεν βρω σύντομα έναν τρόπο να δραπετεύσω, θα σαπίσω εδώ για όλη μου την υπόλοιπη ζωή. Τουλάχιστον ξέρω πως σύντομα αυτό το γράμμα θα φτάσει στα χέρια σας και ίσως το όραμά μου για την εξόντωση της εταιρείας παραγωγής συγκλονιστικά φαντασμαγορικών χριστουγέννων πάρει σάρκα και οστά μέσα από τη δική σας δράση.

ΚΡΑΤΟΥΜΕΝΕ; Τί είναι αυτό που κρατάς στα χέρια σου;




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου